Depreme dayanıklı bir evde mi yaşıyorsunuz? Nasıl öğrenebilirsiniz?
Deprem, ülkemizin bir gerçeği haline geldi. Artık önlem almamızın zamanı geldi ve geçiyor. Alınacak birçok önemli deprem tedbiri yer var. Bunlar elbette yaşamlarımızı sürdürdüğümüz binalarımızın, evlerimizin ve ofislerimizin depreme dayanıklı olup olmadığını test ettirmektir.
Son yıllarda Türkiye’de bir çok doğal afete şahit olduk. Bundan dolayı hepimizin kafasında aynı sorular yer alıyor.
Başlıklar
1- Deprem Afetleri Yaşandığında En Çok Sorulan Sorular
Acaba apartmanım depreme dayanıklı mı?
Evim ne kadar zarar görür?
Deprem sonrasında alacağı hasarlar ne büyüklükte olacaktır?
İşte tüm bu soruların cevabı için yetkili kurumlara başvurmalıyız.
Bunun için kurumlardan test talepleri oluşturmalı ve sonuçları uzmanlar ile paylaşmalıyız.
Sağlam yapıdaki binalarımız, beklenen yüksek şiddetli depremlerde ayakta kalmayı başarıyor. Can – mal kayıplarının önüne geçmemizi sağlıyor. “
“Acaba evim, binam veya ofisim depreme dayanıklı mı?” diye soranlardansanız deprem dayanıklılık testlerini yaptırmalısınız.
Yaşamımızı sürdürdüğümüz yapıların depreme dayanıklı olup olmadığının anlaşılması için yetki verilmiş olan uzman ekiplere başvurmalıyız. Bu uzmanlar tarafından tüm kolonlarını, zeminin ve taşıyıcı durumdaki duvarların detaylı bir şekilde incelemesi yapacaktır. Bu sayede test edilmesi ve ölçülmesi gereken her nokta tek tek yetkili kişiler tarafından belirlenmektedir.
2- Binanınız ve yaşadığınız evin depreme dayanıklılığını merak mı ediyorsunuz?
Binanızın depreme dayanıklılığı testi esnasında karşılaşılacak tüm olumsuz durumlar acilen belediye ve yetkili kurumlara iletmelisiniz. Özellikle kolonların zarar görmüş, kesilmiş veya kırılmış olduğunu görürsek bu çok önem arz etmektedir. Acilen yetkili kurumlara bildirilmesi gerekiyor. Bunların haricinde zarar görmüş ve çatlamış duvarlar, demirler, betonlar da raporda yer almalı. Yine gelecek raporları uzmanlar ile paylaşmalıyız.. Tüm bu gözle görülen kısımların yanı sıra yapılan ölçümler sonrasında binanın dışını da kontrol ettirmeliyiz. Dış cephede esneme, eğilme gibi gözle görülebilir bir şey var mı yetkililer tarafından bakılmalı. Detaylı inceleme ile ölçülebilir problemler yer alıyorsa da depreme dayanıklılıkta problem olabilir. Tüm bunlar olumsuz olarak kabul edilir ve raporlarda yer alır.
Belediye ve diğer kurumlar tarafından yapılan testlerden sonra raporlar sistemlere aktarmaya başlar. Girilen bu raporlar vatandaşların erişimine açık olur. Bu sayede oturduğunuz veya oturmak istediğiniz evlerinizin ve ofislerinizin depreme dayanıklılığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer bu yerler ile alakalı bir deprem dayanıklılık raporu bulamıyorsanız bu oturmak istediğiniz veya oturduğunuz ofisin – evin depreme dayanıklı olduğunu değil henüz test yapılmamış olduğunu size anlatır. Bu yüzden acilen bir uzmana veya yetkili kurumlara deprem dayanıklılık testi yaptırmalısınız.
3- 1999 Öncesi ve sonrası
Oturduğunuz veya oturacağınız evin yaşı depreme dayanıklılık açısından önemli bir özelliktir. Özellikle 1999 yılında yaşanan vahim Gölcük depreminde yaşanılan büyük deprem felaketi sonrası birçok kural değişti. Güncellenen deprem kuralları ve yönetmelikleri ile birçok şey değişti. Tüm yapıların depreme karşı daha dayanıklı ve güçlü bir şekilde inşa edilmesini zorunlu hale getirdi. Bundan dolayı 1999 yılından sonra inşa edilen evlerde daha detaylı inceleme yapılıyor. İnceleme sonrası birçok yeni inşaat daha eski yapılara göre iyi durumda. Kurallara uygun binalar deprem geçirmiş binalara göre daha sağlam, güçlü ve dayanıklı.
Yaşadığınız veya yaşamayı planladığınız bir evi kontrol etmek mi istiyorsunuz? Fay hattının geçip geçmediğini öğrenmek istiyorsanız bununla ilgili bazı devlet kurumları ve MTA Yer bilimleri haritaları vatandaşlar ile ücretsiz bir şekilde paylaşmaktadır. Bu sayede siz de aklınızda kalan soruların cevaplarını resmi kurumlardan bulabilirsiniz ve fay hatları hakkında fikirler edinebilirsiniz.
4- Faydalı Linkler
Deprem öncesi ve sonrası için işinize yarayacak kurum ve kuruluşlar;
Deprem Öncesi paylaştığımız birçok dekorasyon bloglarını depreme dayanıklılık ile birleştirebilirsiniz;
Bir cevap yazın